Oh, zit dat zo …!
(O ja, zo zat dat …!!)
Het onderwerp van deze keer: Volgelaatsmasker
Binnen onze vereniging worden ze steeds vaker aangetroffen. De 2e dinsdag van november was dit zelfs het onderwerp van de zwembadduik. Het gaat over VGM’s oftewel Volgelaatsmasker.
In deze editie wil ik ingaan op het VGM, wat kun je ermee, wat zijn de voor- en nadelen en welke uitvoeringen zijn ze te verkrijgen. En ook welke mogelijkheden zijn aanwezig binnen onze vereniging.
Duiken met het VGM. Waarom?
Je zou je eigenlijk moeten afvragen “waarom niet?”. Als je nog nooit een VGM hebt geprobeerd, ben je onbekend met de mogelijkheden en voordelen van een VGM. Er zijn vele misvattingen voor het gebruik van het volgelaatsmasker. Hieronder staan de 5 meest voorkomende misvattingen opgenoemd:
1. Het is alleen voor professionele duikers
Dat was misschien het geval in het verleden, maar tegenwoordig zijn VGM’s gebruiksvriendelijk en binnen handbereik van bijna iedere duiker. Dus waarom zouden alleen de profs alle lol hebben van een VGM.
2. VGM’s zijn te duur
Duur is een relatief begrip. Vraag je af of het waard is om een VGM aan te schaffen en daar jarenlang plezier van te hebben.
3. Het is alleen handig voor communicatie
Inderdaad, het is mogelijk om onderwater met elkaar te praten, maar er zijn nog vele andere voordelen.
4. Het is moeilijker een masker te klaren als hij volloopt
Ten eerste een masker loopt niet vol. Het volgelaatsmasker is ontworpen om je gezicht goed af te sluiten. En als je onderwater je masker afzet en daarna weer opzet kun je eenvoudig je masker klaren, eventueel m.b.v. de waterloosknop.
5. Het ziet er gecompliceerd uit
Een VGM is eenvoudig in gebruik. Om zeker te zijn dat je alle mogelijkheden kent van je masker, is het volgen van een training noodzakelijk. Denk hierbij aan het klaren van een VGM of het gebruik van de ALV als ontvanger.
Voordelen van een VGM
Er zijn uiteenlopende motieven om met een VGM te gaan duiken. Een klein lijstje:
- Zicht: een VGM heeft een groter zichtveld dan een normaal masker;
- Communicatie: met een communicatie toevoeging is het mogelijk met elkaar te spreken;
- Veiligheid: een VGM zit stevig om het hoofd en kan niet worden afgeschopt tijdens de duik;
- Comfort: geen vermoeiende kaken door het vasthouden van de ademautomaat;
- Bescherming: een VGM beschermt het gehele gezicht tegen de omgeving;
- Ontspannend: een VGM laat je in een normaal (door de neus) ontspannen tempo ademhalen;
- Warmer: een groot deel van de warmte gaat verloren via het hoofd. Een warmer hoofd is een warmer lichaam.
Twee systemen
In een standaard VGM masker is de druk gelijk aan de omgevingsdruk. Dit komt doordat de 2e trap in directe verbinding staat met de binnenkant van het masker. Bij ademhalen wordt verse lucht toegevoerd.
Andere maskers (o.a. bij hulpdiensten) werken volgens het overdrukprincipe. Er is constante flow waardoor de druk in het masker iets hoger is dan de omgeving. Hierdoor kan bij lekkage geen verontreinigde lucht of water het masker binnendringen. Deze masker zijn altijd uitgevoerd met een binnenmasker.
Uitvoeringen
De moderne, voor sportduikers beschikbare VGM’s kennen verschillende uitvoeringen: van simpel tot een complex, geavanceerd masker. En ieder masker heeft zijn eigen specifieke voor- en nadelen. Een opsomming van een aantal fabricaten:
![]() |
Cressi, Poseidon Dit is een masker waarbij je eigen automaat wordt gebruikt. Hierdoor gebruik je nog steeds een mondstuk. Dit type masker staat ook bekend als “vuilwatermasker” of “Apesnoetje”. |
![]() |
Scubapro Aan dit masker wordt de automaat (Scubapro) gemonteerd en is er geen mondstuk meer aanwezig. Het klaren gebeurt eenvoudig door het knijpen in de neus, zoals bij een normale bril |
![]() |
Interspiro Is een overdruk masker en daardoor ook zeer geliefd bij hulpdiensten. Om te klaren worden een neusblok gebruikt. |
![]() |
Ocean Reef Een VGM welke zeer veel gebruikt wordt door professionals en sportduikers. Dit masker zit comfortabel en heeft een klein volume. |
Is een specialisatie noodzakelijk?
Iedere duiker weet dat een goede training altijd leidt naar een veiligere en leukere duik.
Duiken met een VGM is eenvoudig, maar als je nog geen ervaring hebt opgedaan in duiken met een VGM, levert een training vele voordelen op. Het maakt je bekend met de technische basis kennis. Eén van de oefeningen bestaat uit het onderwater wisselen van een VGM voor een normaal masker, bv in het geval van een geen-lucht-situatie. Met deze basis kennis kun je veilig en comfortabel duiken met een VGM.
Ook binnen het DDT is mogelijk om vaardigheden op te doen met het VGM. Het ligt in de planning om volgend jaar een cursus hierin te starten (instap level 2* of AOWD).
Wie weet komen elkaar onder water tegen met een VGM.
Gegroet,
Freewillie