Oh, zit dat zo…!

(Oja, zo zat dat…!!)

In deze nieuwe rubriek wil ik iedere editie van de nieuwsbrief een ander punt van de duiksport aanhalen. Voor de meesten van ons zou het allemaal bekend moeten zijn, maar vaak is het ook zinvol om het nog eens te bespreken/benoemen (oja, zo zat dat…). Daarnaast wil ik ook aanvullende Tips&Tricks noemen die mensen aanzet om er even dieper over na te denken.

Als eerst onderwerp is het de beurt aan:

De buddy checkbuddycheck3

Tot mijn verbazing moest ik bij het schrijven van dit artikel constateren dat ik tijdens mijn opleiding "IDD - Open water" (1992) deze controle als zodanig niet heb geleerd?! En dat terwijl deze veel belangrijker is dan menigeen wil erkennen en vele (bijna) duikongelukken kan voorkomen.

De praktijk is dat (bijna) iedereen van ons deze check wel heeft aangeleerd gekregen, maar hem maar beperkt uitvoert en vaak niet verder komt dan een snelle visuele check. En zeg nou eerlijk, moet iemand met >>100 duiken nog gecontroleerd worden of hij zijn uitrusting wel op orde heeft voor hij het water in gaat? JA!!

Of je nou weinig ervaring hebt of door meer ervaring laks wordt, de controles blijven zinvol en kan heel snel uitgevoerd worden. Het maakt op zich niet uit welke methode je hebt geleerd, de basis is gelijk.

Hoe was ook alweer het ezelsbruggetje?

PADI - Vlugge Leeuw Schiet Lekker Op (Vest, Lood, Sluitingen, Lucht, OK)

PADI - Begin With Review And Friend (BCD, Weight, Releases, Air, Final Check)

DIR - GUE EDGE (Goal, dive objectives; Unified team, team strategies; Equipment match; Exposure, depth/time; Decompression strategies; Gas strategies; Environmental issues)

NOB heeft de controle in 2 delen opgesplitst, de materiaalcontrole die je bij de opbouw doet en de buddy check die je bij de waterkant doet. Daarnaast wordt nog gesteld dat je op 3 à 5 meter even controleert of er ergens opvallende lekkage is (bubble-check).

NOB Materiaalcontrole - KORAAL (Kraan dicht (vacuüm), Open kraan (geen flow), Ruiken (zuivere lucht?), Adem weerstand 2e trap, Adem weerstand Octopus, Lucht (genoeg))

NOB Buddy check - KILO (Kompleet, Inflator, Lood, Octopus)

Onderstaand een paar punten om over na te denken…buddycheck1

  • Heb jij de laatste duik een complete (materiaal- en) buddy check uitgevoerd? En wist je na deze check ook hoe het trimvest van je buddy afgegooid zou moeten worden?
  • Heb je bij de check ook zelf door je buddy's octopus geademd? In geval van nood is dat jouw levensader…
  • Heb je daarbij ook gecontroleerd hoe je in geval van nood het lood bij je buddy moet afwerpen? En zou je dat met een opgeblazen vest en met handschoenen aan ook kunnen doen?
  • Aan basis doe je de buddy check bij alleen je buddy. Als je met een groepje tegelijk duikt, maak jezelf dan ook bekend met de uitrusting van de anderen. Mogelijk dat onverwacht je assistentie noodzakelijk wordt…
  • Bij een herhalings(boot)duik wordt vaak direct na de eerste duik de set omgebouwd en na controle de kraan dichtgedraaid. Wordt de buddycheck niet goed uitgevoerd, zul je bij een gesloten kraan er pas na enkele teugen achter komen dat de kraan dicht zit en op welke diepte zit je dan (en waar is je buddy?). Helemaal belangrijk bij een stromingsduik waar je extra snel afdaalt.

Op de site www.duikongevallen.nl (DOSA) blijkt dat veel van de gemelde ( !! ) incidenten door een goede buddy check voorkomen had kunnen worden. En hoeveel incidenten zijn er niet gemeld?

Veel duikplezier, Sikkie
lets dive kader120